written and directed by Chris Kar

23 Δεκεμβρίου 2009

Το λεξικό των Χριστουγέννων (part 2)

Η συνέχεια του εορταστικού παραληρήματος για τις λέξεις, τις εκφράσεις και τις καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τα Χριστούγεννα...

ευχετήριες κάρτες (οι): τετράγωνα κομμάτια χαρτονιού, που δεχόμαστε κατά κόρον κάθε Χριστούγεννα και οι οποίες, εκτός απ΄την καταστροφή των δέντρων του Αμαζονίου, προκαλούν και μεγάλο εκνευρισμό σε όσους τις διαβάζουν με τα κλισέ που γράφουν. Επίσης κολλούνται τρομακτικά δυνατά με σελοτέιπ πάνω στις συσκευασίες των δώρων και απεικονίζουν, από μπορδοροδοκόκκινα λαγουδάκια που οδηγούν νταλίκα μέχρι τη σημαία της Ε.Ε. (plus οι ανορθόγραφες αφιερώσεις και το ύφος όσων τις γράφουν, την ώρα που τις γράφουν και plus 2 η αντίδραση εκείνων που περιμένουν ανυπόμονα να ανοίξουν το δώρο και οι γύρω τους επιμένουν να διαβάσουν πρώτα την κάρτα.)

τριανταμία (η): ηλίθια ελληνική παραλλαγή της κλασικής ¨εικοσιμίας¨ που προτιμάται, σφόδρα, από εκείνους που που πιάνουν πρώτη φορά τράπουλα στη ζωή τους και τους βαριά μεθυσμένους. Εναλλακτικά θεωρείται αντίπαλος της μπιρίμπας καθώς σε μερικές περιπτώσεις, προκειμένου να πλησιάσεις το 31 έχεις μαζέψει πάνω σου τόσα φύλλα που, αν δε σου πέσουν, εύκολα κάνεις χιλιάρα μπιρίμπα. (plus οι χαζοί που επιμένου να παίξουν τριανταμία θεωρώντας, μες τη βλακεία τους, πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν και plus 2 η έκφραση όλων όταν ακούγεται, σοβαρά, από κάποιον η φράση "Με φασόλια θα παίξουμε, έτσι;")

χιόνι (το): ξενόφερτο καιρικό φαινόμενο που στην Αθήνα έχουμε να δούμε από τότε που το ¨Ρετιρέ¨ ήταν ο κυρίαρχος της prime time. Δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις, ειδικά σε εκείνους που θα αποφασίσουν να πάνε βολτίτσα στον Παρνασσό τη στιγμή που η Ε.Μ.Υ. θα ανακοινώσει το τεράστιο κύμα κακοκαιρίας εντός των επόμενων ωρών. (plus το ύφος εκέινων που έχουν μόλις κολλήσει στο χιόνι επειδή ¨έλα μωρε, ποιες αλυσίδες, έχω φοβερά λάστιχα¨ και plus 2 η έκφραση του πόνου σε αυτόν που δέχτηκε, μόλις, μια χιονόμπαλα με δύναμη στο πρόσωπο, ¨για πλάκα¨ ή όσων φάνε την καλή γλίστρα στον πάγο και σηκωθούν με ψεύτικο ύφος καθησυχασμού, λέγοντας: ¨εντάξει είμαι δεν πονάω¨ - έξτρα πόντοι αν πέσουν και χτυπήσουν με το σαγόνι)

10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 (ω): αντίστροφη αριθμητική ακολουθία που με-ένα-στόμα-μια-φωνή φωνάζουμε όλοι από τις 11:59'50'' μέχρι τις 12:00'00'' με ασυγκράτητο χαμόγελο, κοιτώντας όλους όσους βρίσκονται στο σαλόνι και κουνώντας το κεφάλι ρυθμικά σε κάθε αριθμό. Ακολουθείται από αγκαλιές και φιλιά μεταξύ γνωστών και αγνώστων που οι συγκυρίες και οι προσκλήσεις φέραν στο ίδιο πάρτυ. Εκείνοι που ήταν άγνωστοι ή δε μιλάγαν μεταξύ τους πριν το 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1, θα παραμείνουν άγνωστοι και θα συνεχίσουν να μη μιλάνε. (plus εκείνοι που ξεκινούν να μετράνε αντίστροφα με καθυστέρηση ενός-δύο δευτερολέπτων και τελειώνουν όταν τα φώτα έχουν ξανανάψει)


αστέρι (το): σε όλα τα χρώματα, σε όλα τα σχήματα, σε όλες τις παραλλαγές. Από την κορυφή του δέντρου ως το χαμηλότερο σημείο της πρόσοψης του μπαλκονιού, το κλασικό αυτό δεκάγωνο σχήμα αποτελεί το βασικότερο στολίδι της γιορτινής διακόσμησης και ταυτόχρονα ο πιο σίγουρος τρόπος να ξοδέψετε ένα μέρος του μισθού σας για να το δείτε να λάμπει στο μπαλκόνι σας. Εναλλακτικά μπορείτε να φορέσετε δύο-τρία, ως κολάρο, τις απόκριες και να ντυθείτε ¨ουρανός¨.

κάστανα (τα): ασύμμετρης σφαιρικότητας καρποί, κομοδινί χρώματος. Τρώγονται εξίσου νόστιμα ωμά, βρασμένα, ψημένα στο τζάκι ή τη φουφού του καστανά, ενώ η αναλογία καλών-χαλασμένων είναι συνήθως 40-60. Είναι τόσο παχυντικά και περιέχουν τόση πολλή ζάχαρη που, αντί για κουταλιές, μπορείς να ρίξεις ένα κάστανο στο φραπέ. (plus όσοι τα καθαρίζουν εντός 5 δευτερολέπτων απ΄τη στιγμή που τα βγάζουν απ΄το τζάκι και απ΄το κάψιμο, τους πέφτουν κάτω)