written and directed by Chris Kar

18 Δεκεμβρίου 2009

The Big Christmas Investments



Ήρθαν τα Χριστούγεννα! Τα δώρα πολλά... Τα έξοδα περισσότερα.
Ένα μεγάλο ερώτημα που προβληματίζει την ανθρωπότητα, ανά τους αιώνες... Κόστος είναι όλα τα ίσης αξίας προιόντα, που θυσιάζουμε για να αγοράσουμε ένα συγκεκριμένο. Συνεπώς, για κάθε ευρώ που ξοδεύετε- επενδύετε, πόσες άλλες επενδύσεις θα μπορούσατε να έχετε κάνει; Και ποιες είναι οι πιο αξιόλογες, τελικά;
Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες επενδύσεις για 1, 10, 100, 1.000, 10.000, 100.000 Ευρώ. Τι -και γιατί- αξίζει τα χρήματά σας.

1 Ευρώ:
  • Ένα κουτί παυσίπονα Depon. Μπορεί να μην έχετε πολλά χρήματα, μα η παρακεταμόλη είναι σίγουρη λύση για να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο της άδειας τσέπης...
  • Ένα εισιτήριο του Μετρό. Θα έχετε μιάμιση ώρα απεριόριστων διαδρομών στο πιο γρήγορο μέσο της πόλης. Εντάξει άνετο δεν το λες, αλλά για BMW κοιτάξτε τις επενδύσεις των εκατό χιλιάδων. Πάντως με το Μετρό μπορείτε να φτάσετε γρήγορα κι απερίσπαστα σε καταστήματα και καφέ, ώστε να ξοδέψετε επενδύοντας στις άλλες κατηγορίες. Αν είστε, δε, φοιτητές, αγοράζετε δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός. Έτσι μπορείτε να βγάλετε την κοπέλα σας για μία ρομαντική, γιορτινή, υπόγεια βόλτα...
  • Χαρίστε το ευρώ σε ένα μουσικό του δρόμου, στο κέντρο της πόλης. Εντάξει, είναι κλισέ και για πολλούς δήθεν, μα το συναίσθημα της ανταμοιβής ενός ταλαντούχου κι άπορου μουσικού, που χαρίζει το γιορτινό soundtrack στις βόλτες σας για ψώνια, είναι ειλικρινές -σχετικά ανέξοδο- κι αναντικατάστατο. Δεν είναι ελεημοσύνη, είναι μεγαλείο ψυχής (!)

10 Ευρώ
:
  • Πέντε κυριακάτικες εφημερίδες χωρίς τα DVD. Οι εφημερίδες της Κυριακής είναι μια διαχρονικά ανεκτίμητη επένδυση γνώσης και ψυχαγωγίας, σε τιμή ευκαιρίας. Ειδήσεις, αναλύσεις, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα, βιβλία, μουσική και ταινίες... Ένα Βιβλιομουσικοπολυκατάστημα τυλιγμένο σε νάυλον (sic). Τώρα, τις γιορτές βοηθούν και στους τρόπους επένδυσης των χρημάτων σας, με συμβουλές για δώρα. Επίσης θα μάθετε να μαγειρεύετε τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα. -Όχι κυρία μου, η γαλοπούλα και οι κουραμπιέδες δεν έιναι εξίσου εύκολες συνταγές με spagetti napolitana. Τι σου φταίνε οι καλεσμένοι του Ρεβεγιόν;
  • Δύο ζεστούς cappuccino για εσας και το έτερον ήμισι (sic) ένα παγωμένο γιορτινό απόγευμα, σε ένα ρομαντικό καφέ. Τα ρέστα μένουν ως φιλοδόρημα στο τραπέζι. Αν θέλετε να διατηρήσετε την αξιοπρέπεια και τη σύντροφό σας...
  • Αν έχετε χάσει, τελικά, τη σύντροφό σας, με 10 ευρώ αγοράστε ένα εισιτήριο για cinema, σε μια χριστουγεννιάτικη κομεντί. Ίσως δίπλα σας κάθεται η επόμενη σχέση σας... Όχι μην πάτε σε αστυνομική περιπέτεια στις 11.45, γιατι δίπλα σας θα έχετε, μάλλον, καμένες αντροπαρέες. Εναλλακτικά, με 10 ευρώ, πιείτε ένα ποτό σε ένα bar ή club. Ο χώρος, η ώρα και η υπομονή (έλεος, μην είστε λιγούρια) θα αυξήσουν τις πιθανότητες σας για ενδιαφέρουσες γνωριμίες.

100 Ευρώ:

  • Δείπνο για δύο σε ένα, σχετικά, καλό εστιατόριο. Για πραγματικά καλό εστιατόριο διπλασιάστε το ποσό. Εναλλακτικά, αν έχετε ικανότητες στη μαγειρική, με τα μισά χρήματα μπορείτε να μαγειρέψετε το δέιπνο εσείς. Θα είναι πιο ρομαντικά και υποσχόμενα τα πράγματα. Όχι, το delivery δεν επιτρέπεται, εκτός αν έχετε καλέσει για δείπνο τους κολλητούς σας. Οπότε δεν λέγεται δείπνο, αλλά champions league... Επίσης πριν καλέσετε κάποια σπίτι σας για δείπνο, βεβαιωθείτε πως το σπίτι σας είναι "επισκέψιμο". Κοινώς, καλαίσθητο και σχετικά τακτοποιημένο (μην το παρακάνετε, άντρα ψάχνει, όχι τον Σπύρο Σούλη).
  • Πάρτε ένα δώρο στη Μάνα σας. Ναι το ξέρω, δεν είναι καιροί για έξοδα. Αλλά ένα μικρό δώρο στη μάνα, γιορτινές μέρες, είναι δείγμα ανθρώπου με στοιχειώδεις αξίες και ποιότητα. Ένα όμορφο φυτό, ένα απλό μπιζούδάκι (I hate this word), κάτι για το σπίτι ή κάτι που θα την κάνει να νιώσει όμορφα με τον εαυτό της, είναι αρκετό.
  • Αγοράστε βιβλία και cd, για την πάρτη σας. Ακόμη κι αν είστε από αυτούς που βαριούνται το διάβασμα και θεωρείτε πως η πειρατεία δεν σκοτώνει τη μουσική. Ένα απόγευμα σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα βιβλιων και μουσικής είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία για να χαλαρώσετε δημιουργικά. Ειδικά τέτοια εποχή, αυτά τα καταστήματα έχουν την τιμητική τους και θα βρείτε ενδιαφέρουσες προσφορές. Κυρίως, όμως, οι ατέλειωτοι τίτλοι σε βιβλία και cd θα σας κάνουν να θυμηθείτε πράγματα και καταστάσεις, να γελάσετε και να σκεφτείτε. Ακόμη κι αν δεν αγοράσετε κάτι. Αλλά να αγοράσετε. Έλεος.

1.000 Ευρώ:

  • Ταξίδι. Διαλέξτε έναν όποιοδήποτε προορισμό της Ευρώπης και φτιάξτε βαλίτσες. Μόνοι, με τη σχέση σας, με φίλους, όπως προτιμάτε. Κλασικοί προορισμοί, το Λονδίνο, το Παρίσι και η κεντρική Ευρώπη (Βιέννη, Πράγα κτλ). Πιο ιδιάιτερες επιλογές, η Ισπανία ή η Γερμανία. Πιο χιονοδρομικές η Αυστρία, η Ελβετία και η οικονομική-μα-ενδιαφέρουσα Βουλγαρία. Πιο αγαπημένη, η Ιταλία, και πιο παγωμένη, η Σκανδιναβία (φτάνει πια όμως με το Ροβανιέμι και τους Σάντα Κλάους). Τέλος, μπορείτε να πάτε σε κάποιο τροπικό προορισμό, αλλά θα σας πούν ματαιόδοξους νεόπλουτους (και θα χουν δίκιο). Προτιμήστε, πάντως, να πάτε λίγες μέρες πριν ή μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Θα ταλαιπωρηθείτε λιγότερο και θα κάνετε γιορτές με τους φίλους σας στην ύπεροχη, γιορτινή Αθήνα (I love this town).
  • Αγοράστε ένα δώρο στη σύντροφό σας. Ένα απλό, αλλά όμορφο, κόσμημα είναι ότι καλύτερο. Κάποιο εντυπωσιακό φόρεμα για την Πρωτοχρονιά θα την εκπλήξει, μα πρέπει να είστε 100% σίγουροι για τις αναλογίες της. Λάθος φόρεμα ή λάθος μέγεθος θα έχουν καταστροφικές συνέπειες... Κερδίζετε extra πόντους, αν αυξήσετε λίγο το budget σας κι αγοράσετε και το κατάλληλο ζευγάρι Louboutin για την περίσταση. Όχι μην είναι "ασορτί", εκτός αν η κοπέλα σας λέγεται Jane, είναι από τη Utah και τη συνοδεύετε στο σχολικό promo στο γήπεδο του basket. And that's not our case here... Τέλος, μην αγοράσετε επ΄ουδενί τσάντα, εκτός αν θέλετε να της δώσετε το μήνυμα πως είστε "χορηγός" της. Σχέσεις είναι κι αυτές...
  • Κάντε ένα πρωτοχρονιάτικο Party σε κάποιο Club ή στα μπουζούκια! Αντί να παραπονιέστε που οι φίλοι σας δεν οργάνωσαν τη βραδιά όπως έπρεπε, οργανώστε την εσείς... Τέτοιες μέρες, όμως, να είστε προετοιμασμένοι γιατί, στα 10 άτομα, το χιλιάρικο θα φύγει σα νεράκι (sic). Επίσης μην είστε μονόχνωτοι στα ποτά! Δοκιμάστε και κάποια άλλη σαμπάνια, εκτός από Moet&Chandon. Dom Perignon και Veuve Clicquot βρίσκονται σχεδόν παντού και είναι πιο ιδιαίτερες, γευστικά.

10.000 Ευρώ:
  • Ρολόι. Το καλύτερο, διαχρονικότερο δώρο στο εαυτό σας! Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος κι αξίζει να τον παρατηρείτε ή να τον χρονογράφετε (sic) με ένα σωστό ρολόι. Με το συγκεκριμένο ποσό έχετε πολλές επιλογές. Αν προτιμάτε το δερμάτινο λουράκι, η πιο avant-garde πρόταση είναι τα Frank Muller. Αν πάλι είστε fans (sic) του bracelet, με κάποιο IWC θα σας μείνουν και ρέστα. Για Vacheron, Patek Philippe κτλ, διπλασιάστε το ποσό. Όχι, μην αγοράσετε Rolex. Με τίποτα. Ναι, είναι εξαιρετικά ρολόγια, αλλά στη Ελλάδα συμβολίζουν ότι και το Cayenne όταν καβαλάει τα πεζοδρόμια του Κολωνακίου, το πούρο στη 1.30 το μεσημέρι και παρατσούκλια, εμπνευσμένα από γνωστό burger των Mcdonalds. Και δεν υπάρχει λόγος ν' αποδείξετε πως δεν είστε ελέφαντας. Ή μαλάκας.
  • Προτοχρονιάτικο Party στην προεδρική σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου. Prive, Eccentric, Sensual. Μακριά από τον πανικό των Club, σε ένα χώρο που θα είναι όλος δικός σας, μέχρι το επόμενο πρωινό... Καθαρά ποτά, μουσική που επιλέγετε εσείς, Και -μόνο- οι καλεσμένοι σας. Χρειάζεται, μόνο, να είστε προσεκτικοί και οξυδερκείς στο ποιους θα καλέσετε, καθώς σε τέτοια πάρτυ η χημεία των καλεσμένων παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης, να είστε προσεκτικοί στο concept που θέλετε να πετύχετε, για αποφυγή παρεξηγήσεων... Και τέλος να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε. Πολλά. Αν είστε παντρεμένοι (αξιοπρεπείς παντρεμένοι), είναι περιττό έξοδο. Αν όχι, απλώς σιγουρευτείτε πως θα είναι cool το Party. Ναι, μην είστε Βλάχουρογαμηκουλόβλαχοι, γιατί θα μείνετε με τη σαμπανιέρα στο χέρι...
  • Triumph Daytona 675. Drive Carefully. Δεν είναι εξίσου πρακτική επιλογή με ένα Hundai Accent, αλλά γούστα είναι αυτά...

100.000 Ευρώ:
  • Ένα δυάρι σε περιοχή που γουστάρετε. Ακούγεται μίζερο, αλλά είναι σταθερή αξία. Αν το νοικιάσετε, θα ειπράττετε ένα decent ενοίκιο και, λόγω τετραγωνικών, οι πιθανότητες είναι πως δε θα σας το ζητήσει τρίτεκνη οικογένεια, αλλά δύο φοιτήτριες που συγκατοικούν (ok το παράκανα, αλλά σας πέρασε από το μυαλό). Εναλλακτικά, αν είστε εργένης μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως ησυχαστήριο ή vintage βραδινό κατάλυμα. Ναι, τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής είναι εντελώς ακατάλληλα, εκτός αν η φίλη σας λέγεται Suzanna και είναι λαθρομετανάστρια της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τα decent ξενοδοχεία κοστίζουν. Κι έχουν lobby (κάποιες φορές επικίνδυνο).
  • Επενδύστε στο Χρηματιστήριο! Οι περίοδοι λίγο μετά τις κρίσεις, είναι ιδανικές για φτηνές επενδύσεις, με μακρoπρόθεσμη προοπτική. Προτιμήστε έναν ανερχόμενο κλάδο, ή απλώς "τραυματισμένα" blue chips. Όχι, μην επενδύσετε σε μια άγνωστη εισαγωγική τροφίμων, που ο φίλος του ξαδέρφου της πρώην του μπατζανάκη σας, είπε πως "θα σκίσει". Αν το 1999 δε σας θυμίζει κάτι, ανατρέξτε σε ημερολόγια. Ή τον Τειρεσία. Ή τον Κορυδαλλό.
  • Μεταχειρισμένη, συλλεκτική, μολυβί BMW Z8. Το πιο exclusive, retro car της εικοσαετίας. Κι αφήστε τους βλάχουρες να κοντράρονται με Cayman, M3 και RS4. Εσείς θα περνάτε από δίπλα τους με στυλ, ενώ ο δροσερός άνεμος της παραλιακής θα κάνει τα μαλλιά της χαμογελαστής κουκλάρας δίπλα σας να ανεμίζουν με ανεπιτήδευτο ερωτισμό.