written and directed by Chris Kar

6 Οκτωβρίου 2010

Ένα τσιγάρο δρόμος

Μου τη σπάει να μου λένε τι να κάνω. Ακόμη περισσότερο, μ΄εκνευρίζει να μου τονίζουν πως ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό μου. Όχι ρε, δεν θέλω. Θέλω για μια φορά σ΄αυτή τη χώρα, του μηδενός και του απείρου, να μου δώσουν το δικαίωμα επιλογής.
  Δεν καπνίζω. Δηλαδή μπορεί κανά βράδυ, όταν βγαίνω, να κάνω κανά δυο για να μπω στο κλίμα, αλλά γενικώς δεν είμαι καπνιστής. Στην ουσία, δεν έπρεπε να μ΄ενοχλεί η νέα απαγόρευση του καπνίσματος: έπρεπε να τη δικαιολογώ. Αλλά -διάολε- όχι. Απ΄τη στιγμή που πωλείται νόμιμα, με ποια λογική θεωρείται παράνομο; Λες και όλα πήγαιναν καλά και το μόνο που έλειπε, ήταν η βελτίωση της υγείας των πολιτών. Στη χώρα που τα ποτάμια της κοντεύουν να γίνουν κόκκινα απ΄τα λύματα, που η πρωτεύουσά της αναπνεύει τεχνητά και που το καθημερινό στρες έχει γίνει τρόπος ζωής, αυτό ήταν το μόνο που έλειπε. Οι καθαροί κλειστοί χώροι.
   Λέω να πάω σε κανά μπαρ να τα πιω, αλλά ανησυχώ μήπως ο καπνός του τσιγάρου, ενοχλήσει τον διπλανό μεθυσμένο ή εκείνον που φλερτάρει τη γκόμενα έξι τραπέζια μακριά. Δε θα ανάψω τσιγάρο, γιατί στα μπουζούκια, ο καπνός θα ενοχλήσει τον ¨καλλιτέχνη¨ που εκείνη τη ώρα δεν βλέπει μπροστά του απ΄τα φώτα και τις καταχρήσεις. Και στην καφετέρια θα αποφύγω να καπνίσω, γιατί η διπλανή γιαγιά αποφάσισε πως έχει ωραία μέρα για βόλτα ή η μαμά στο διπλανό τραπέζι του κοσμικού καφέ θεώρησε καλύτερο να φέρει τα παιδιά στον θεόκλειστο χώρο με την πιο-δυνατά-πεθαίνεις μουσική απ΄το να τα πάει στην παιδική χαρά. Λες και είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθούν χώροι καπνιζόντων και μη.
  Θα στο ξαναπώ: καπνίζω σπάνια, σχεδόν ποτέ. Αλλά ξέρεις κάτι -διάολε: θέλω μερικά βράδια, σε άγνωστα μπαρ, να πίνω σκέτο τζιν και κοιτώντας τους περαστικούς να σκέφτομαι τι σκατά έχω κάνει, μέχρι τώρα, στη ζωή μου. Και για κάθε γκόμενα που είχα, κάθε φίλο που ξέχασα και κάθε στιγμή που μού μεινε χαραγμένη, να τραβάω μια τζούρα, στην υγειά τους. Κι ας είναι να χαλάσω τη δική μου...

Το κείμενο δημοσιεύεται και στο ellispoint.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτησή σας επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά γιατί η χώρα λόγω της νοοτροπίας των κατοίκων της δεν πρόκειτα να πάει ποτέ μπροστά αλλά είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Αποτελεί χαρακτηριστική αποτύπωση του κακομαθημένου Ελληνάρα που δεν μπορεί να ξεμάθει από τη βαθειά παρακμή στην οποία γεννήθηκε και με την οποία μεγάλωσε, του ξερόλα και του ουσιαστικά αδαούς, ο οποίος λόγω ανοησίας βρίσκεται τυφλός μπροστά στην ευκαιρία να πράξει το καλύτερο μην κατανοώντας τις συνέπειες των επιζήμιων πράξεών του.
Για να γίνω πιο συγκεριμενος: (1) Γνωρίζετε πόσο κοστίζει στο υπερχρεωμένο εθνικό σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης η νοσηλεία ανθρώπων που παρουσιάζουν βαρύτατες ασθένειες λόγω του καπνίσματος; (2) Η απαγόρευση του καπνίσματος υπαγορεύεται από κοινοτική νομοθεσία, η οποία είναι επιτακτική στην εκλληνική έννομη τάξη. (3) Είναι τόσο δύσκολο να καπνίζει κανείς λίγα μέτρα από τη θέση του στο μπαρ σε μια χώρα που δεν παρουσιάζει ακραίες καιρικές συνθήκες;
Αντί λοιπόν να τονίσετε τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος, τον σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου και το δικαίωμά του να επιλέξει να μην καπνίζει, ασχολείστε με περισσό εξυπνακισμό με την επιλογή του άλλου μη καπνιστή να πιει ένα ποτό σε ένα κλειστό χώρο (λες και οι μη καπνιστές θα έπρεπε να κοινωνικοποιούνται αποκλειστικά σε ανοικτούς χώρους) και με μια κλασική νεο-ελληνική αντίληψη ισότητας προς τα κάτω που διατείνεται μονίμως ότι η χώρα έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθεί πριν καταπιαστεί με την απαγόρευση του καπνίσματος. Επιπλέον αναφέρεστε σε περιπτωσιολογία καταχρήσεων προκειμένου να μειώσετε με την ίδια εκφυλισμένη αντίληψη περί ισότητας τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίμστος. Ανγοείτε προφανώς το γεγονός ότι οι όποιες καταχρήσεις που μπορεί να κάνεις κάποιος τρίτος δεν νομιμοποιούν την άρνηση σεβασμού της προσωπικότητάς του και του δικαιώματός του να μην εισπνέει τον καπνό των άλλων.
Ελπίζω η ανάρτησή μου, καθημερινού καπνιστή, να σταθεί αφορμή τουλάχιστον για μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

kyrie "anwnyme", nomizw (i mallon einai vevaio) oti den exete katalavei oute mia leksi apo to keimeno pou anartithike apo "chris kar"... tha itan loipon fronimo, na min sxoliazetai efoson den exete katalavei to noima aytwn pou diavazete... to noima tou keimenou den itan oti o "klasikos kakomathimenos ellinaras" katakrinei ton nomo pou tou apagoreyei k tou kovei tin vlaveri synitheia tou, alla sto oti eimaste mia xwra me xiliades alla poly sovarotera provlimata k oti ayto pou eniakse tous politikous, itan na vgaloun nomo gia to kapnisma. k efoson mpainoun stin diadikasia na mas riksoun staxti sta matia me olo ayto to thema gia tin apagoreysi tou kapnismatos , anti na ftiaksoun isous nomous gia mi kapnizontes alla KAI gia kapnizontes, ekeinoi apagoreyoun me fasistiko tropo to kapnisma... zoume se enan "dimokratiko" kosmo pou exoun OLOI dikaiwmata akomi KAI oi kapnizontes... to swsto tha itan na yparxoun xwroi gia OLOUS, gt OLOI eimaste anthrwpoi... ayto itan to noima tou keimenou, pou to katalavaineis an to diavaseis prosektika k oxi epifaneiaka profanws panw stin viasyni sas na to diavase grigora gia na katakrinetai ayton pou to egrapse, den tou dwsate tin aparaititi simasia...
eyxaristw