written and directed by Chris Kar

23 Ιανουαρίου 2010

Ποιός φοβάται τους Anchormen;



Τον τελευταίο καιρό, σαν κάτι να συμβαίνει στα δελτία ειδήσεων. Δεν είναι μόνο τα νούμενα που φέρνουν κρύο ιδρώτα στους υπεύθυνους των καναλιών αλλά κυριαρχεί μια γενικότερη ανακατοσούρα στις οθόνες μας όταν οι δείκτες δείξουν 8.


 

Σχολιαστές που έρχονται και φεύγουν, βίντεο που δεν παίζουν λόγω τεχνικών προβλημάτων, πρόχειρα κείμενα και προσωρινοί παρουσιαστές της μισής ώρας. Θα μου πεις, αυτά πάντα υπήρχαν. Σύμφωνει, αλλά έχω την αίσθηση πως το κύριο πρόβλημα φέτος είναι οι ίδιοι οι anchormen-women. Μπορεί να είναι η έλλειψη ή η επανάληψη ειδήσεων που δεν τους βοηθά, μπορεί να φταίει το γεγονός πως οι σχολιαστές έχουν αυξηθεί ενοχλητικά -σε σημείο που πλέον δηλώνουν απερίφραστα ¨σχολιαστές¨ και όχι δημοσιογράφοι- δίνοντάς τους λιγότερο χώρο να κινηθούν, πάντως φαίνονται η κατάσταση δείχνει προβληματική.
Η Όλγα Τρέμη, που παρμπιπτόντως έχει το περισσότερο χιούμορ απ΄τους ανταγωνιστές της, ξεκίνησε δυναμικά και με ένα ομολογουμένως πετυχημένο lifting, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φέρνει πρώτο το δελτίο του Μega. Τη βοηθούν τα υψηλά νούμερα του δελτίου και η εμπιστοσύνη που της δείχνει το κανάλι. Στα δυνατά της σημεία, οι στιγμές που γελάει συγκρατημένα στα αστεία του Πρετεντέρη στο ακουστικό και το γεγονός πως δείχνει άνετη.Στα μείον της το spelling στο autocue, που παρά την εμπειρία της δεν μπορεί να ακουλουθήσει. Φυσικά, το ότι είναι γυναίκα της επιτρέπει να σκέφτεται πιο πονηρά απ΄τον ανταγωνισμό και να φέρνει του πολιτικούς σε δύσκολη θέση.
Και από την άλλη ο Νίκος Χατζηνικολάου που, είναι ο μόνος anchorman-εκδότης στην αρένα των δελτίων. Κάτι το οποίο του δίνει πόντους και συνεχίζει να έχει υψηλή τηλεθέαση, από τη δεύτερη θέση όμως. Νομίζω πως δεν τον υποστηρίζουν οι σχολιαστές του στο δελτίο. Είναι φανερό πως θέλει να το κάνει λίγο πιο a-list, αλλά εκτός από την Κάτια Μακρή που μπορεί να αντεπεξέλθει, οι υπόλοιποι είτε δεν κάνουν διάλογο, είτε δεν συμφωνούν με το ρόλο τους. Η αξιοπιστία όμως του Χατζηνικολάου κρατάει το δελτίο αρκετά ψηλά.
Κάποιες φορές ο ανταγωνισμός δεν είναι άμεσος αλλά έμμεσος, και αυτό γίνεται στην περίπτωση του Αντώνη Σρόιτερ και του δελτίου του Alpha που ξεκινάει μία ώρα νωρίτερα. Συνήθως δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα άλλα δελτία, είτε θέλει να καθιερώσει νέα ώρα έναρξης των ειδήσεων. Στην περίπτωση του Αlpha τυχαίνει να συμβαίνουν και τα δυο. Αφενός για κάποιο λόγο και με οποιονδήποτε παρουσιαστή -εκτός της Έλλης Στάη- το συγκεκριμένο δελτίο είναι απρόσωπο και λιγάκι λαϊκίστικο, εξαιτίας των πολλών ρεπορτάζ. Αφεταίρου ο Alpha, το κανάλι με σήμα την κατσαρόλα, θέλει να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του με πολλές (φθηνές) εκπομπές-show. Μάλλον οι Γερμανοί του καναλιού θεωρούν τα δελτία ειδήσεων ¨αναγκαίο κακό¨ κάτι το οποίο έχει φανερά εκνευρίσει τον Σρόιτερ, τον Μάνεση και τους άλλους δημοσιογράφους του σταθμού που βλέπουν το ρόλο τους να μειώνεται.
Εκτός συναγωνισμού είναι το δελτίο του Star, το οποίο ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην κακογουστιά, τη λαϊκούρα και το κουτσομολιό. Με τον Εμίλιο Λιάτσο να προσπαθεί να απευθύνει, σοβαρός, ερωτήματα προς την Άτζελα Δημητρίου και τη Σάσα Μπάστα, αναγάγοντας σε εθνικά ζητήματα, θέματα όπως η σκηνή αυνανισμού στη σειρά του Παπακαλιάτη.
 Στο τελευταίο μήκος κύματος και σε ένα δικό τους αγώνα, κινούνται τα δελτία του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη και εκείνο της ΝΕΤ, που ξεκινούν όταν όλα τα άλλα έχουν τελειώσει. Η μεν Κοσιώνη, με εμφανώς Στάη-look, αλλά έχοντας πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο της μπορεί να χειριστεί τους συνομιλητές της στα πολιτικά θέματα αλλά φαίνεται σφιγμένη. Και η Στάη δεν ήταν ποτέ έτσι.
 Το, δε, φετινό δελτίο της ΝΕΤ, δε διαφέρει σε τίποτα από το αντίστοιχο δελτίο της, δέκα χρόνια πριν. Εκεί που ο χρόνος σταματά, αρχίζουν οι ειδήσεις στη ΝΕΤ. Θα μπορούσε να είναι και η νέα διαφημιστική καμπάνια. Ή εκείνη πριν δέκα χρόνια...